Pochodzenie współczesnej tarty owocowej jest niejasne, ale wiadomo, że francuscy i włoscy szefowie kuchni opracowali już w dobie renesansu kilka popularnych do dzisiaj ciast i wyrobów cukierniczych.
Najprawdopodobniej pierwsza tarta owocowa, która zyskała rozgłos na całym świecie jako indywidualny deser, to tarta Tatin, czyli odwrócona do góry nogami tarta jabłkowa z karmelizowanymi owocami ukryta pod skorupką z ciasta, a pochodzi ona z Francji. Tarty owocowe można zrobić w każdej domowej kuchni samodzielnie. Jest to łatwiejsze niż wiele osób myśli i warte wysiłku.
Będziesz potrzebował okrągłej foremki do tarty z wyjmowanym dnem, miksera stojącego lub robota kuchennego.
Urządzenia elektryczne nie są do końca niezbędne, ponieważ te tarty były robione przez dziesięciolecia ręcznie, zanim wynaleziono takie udogodnienia, ale robot znacznie przyspieszy cały proces. Niektóre osoby odczuwają satysfakcję z ręcznego krojenia zimnych kawałków masła z mąką w celu wytworzenia ciasta, ale prędkość elektrycznego robota kuchennego sprawia, że proces przygotowania tarty ręcznie staje się zniechęcający. Ciasto na tartę może zawierać różne ilości cukru, po prostu wybierz taką wersję, która najbardziej ci odpowiada. Również nadzienia do tart znajdziemy w przepisach bardzo różne, mogą być to same owoce w galaretce lub karmelu, kremy budyniowe, waniliowe, bita śmietana lub nadzienia na bazie kremów z serka mascarpone. Dodatkowo każdy przepis można właściwie dostosować do własnych upodobań smakowych czy dietetycznych, mogą to być ciasta z owocami, z kremami waniliowymi czy owocowymi, a nawet z karmelem, czekoladą i orzechami. Ponieważ tarta to bardzo popularny deser nie tylko od święta, wiele różnych przepisów na takie lekkie i pyszne ciasta znajdziemy w Internecie. Tartę możemy wykonać z różnego rodzaju kremami, nadzieniami i owocami, można bez problemu wykorzystywać do pieczenia tarty owoce świeże, jak i z puszki w syropach. Wiele osób piecze tarty w okresie wiosny i lata, kiedy mamy do dyspozycji różnego rodzaju świeże owoce w sprzedaży.