Świerze i zdrowe pieczywo według tradycyjnej receptury

W naszej codziennej diecie z pewnością znajdzie się wiele pieczywa, dlatego też powinniśmy zwrócić uwagę na jego jakość.

Warto oczywiście wybierać pieczywo z renomowanych okolicznych piekarni, z pewnością znajdziemy wiele punktów, w których będziemy mogli nabyć pieczywo wytwarzane według starych sprawdzonych receptur. Warto wiedzieć, że w przypadku chleba zasadniczo używane są trzy składniki, a jest to mąka, woda oraz sól. W przypadku zakwasu jest on otrzymywany z mąki zmieszanej z wodą, zatem składników jest mało. Jeżeli na chlebie widzimy różnego rodzaju dodatki konserwujące, przeciwpleśniowe, polepszacze smaku czy spulchniacze, będziemy wiedzieli, że jest to pieczywo złej jakości. Zasadniczo pieczywo powinno być dość ciężkie, wówczas mamy pewność, że zostało zrobione według tradycyjnych zasad na zakwasie, została także wykorzystana wysokiej jakości mąka. Świerze i zdrowe pieczywo według tradycyjnej receptury

W przypadku kiedy pieczywo jest dość lekkie, możemy wówczas podejrzewać, że nie jest ono najlepszej jakości.

Zasadniczo producenci pieczywa powinni opisywać rodzaj pieczywa, a także datę produkcji i inne informacje powinny znaleźć się na wypiekach, powinniśmy poszukiwać składu na chlebie robiąc zakupy w sklepach. Można oczywiście również spotkać chleby z dodatkiem drożdży, niektórzy piekarze wykorzystują je ponieważ wówczas wzrost ciasta jest dużo szybszy, a pieczywo można otrzymać w dużo krótszym czasie, niż w przypadku produkcji ciasta chlebowego z zakwasu. Należy jednak pamiętać, że w przypadku zakwasu, kiedy zachodzi proces fermentacji, wytrąca się przy okazji kwas mlekowy, jest to naturalna ochrona przed pleśnią, pozwala także na naturalną regulację naszej flory bakteryjnej. Możemy spotkać różnego rodzaju chleby, najczęściej jest to chleb pszenny lub też żytni, jednak w wielu sklepach znajdziemy także chleb orkiszowy. Jest to chleb wyprodukowany z odmiany pszenicy, która jest uznawana za zdrowszą, posiada więcej białka, błonnika, jest bogata w witaminę B6 oraz takie składniki jak żelazo, miedź, potas, fosfor, oraz cynk. Zatem warto zwracać uwagę na skład pieczywa. Jeżeli poszukujemy wysokiej wielkości pieczywa, możemy to zrobić na Stronie internetowej, znajdziemy tam piekarnie z całej Polski, możemy podać nazwę naszego miasta, i wyszukamy najlepsze piekarnie produkujące wysokiej jakości wyroby.